You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Babka ziemniaczana po siedlecku

Babka ziemniaczana po siedlecku

Składniki:
2 kg ziemniaków
0,5 kg boczku (lub 30 dag boczku i 20 dag wędzonej kiełbasy)
3 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
szklanka śmietany 22%
pieprz i sól
tłuszcz do wysmarowania formy

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie ucieramy na tarce (jeśli jest zbyt dużo wody, osączamy na sicie). Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, zaś obrany czosnek wyciskamy. Na podgrzanej patelni zarumieniamy boczek z cebulką. Tak otrzymane skwarki dzielimy na pół. Jedną część odkładamy na bok, drugą razem z tłuszczem wlewamy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Warstwa babki powinna być gruba na 5 cm.

Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1-2 godziny, w zależności od grubości babki, aż do uzyskania mocno zarumienionego wierzchu. Upieczoną i jeszcze gorącą babkę kroimy na porcje, posypujemy odłożonymi na bok skwarkami i polewamy śmietaną.

Babkę możemy popijać schłodzonym, zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top