You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Bałamuty (kluski z tartych ziemniaków)

Bałamuty (kluski z tartych ziemniaków)

Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
3-4 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
5 dag słoniny,
1 cebula,
sól,
mięso wieprzowe mielone lub ser twarogowy tłusty do farszu.

1  kg  ziemniaków  obrać,  zetrzeć  na  tarce,  odcedzić  sok,  a  pozostały  na  dnie  naczynia  krochmal dodać później do masy. Pozostałe ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez praskę i ostudzić. Połączyć razem ze startymi ziemniakami, dodać jajko, 3-4 łyżki mąki i sól. Formować gałki, dodając do środka nadzienie z mięsa lub twarogu. Gotować w osolonej wodzie około 5 min.

Przepis pochodzi z okolic Stanisławowa na Kresach Wschodnich. Potrawa podawana była jako danie obiadowe.

Józefa Kleszczyńska, Pogorzeliska, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top