You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Bandurzak

Bandurzak

Rozczyn:
Mąka pszenna z dodatkiem niewielkiej ilości mąki razowej pszennej, jajo, sól, drożdże woda.

Farsz:
Ziemniaki, cebula, ser biały, sól, pieprz, tłuszcz i co najważniejsze dużo mięty i oregano.

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody z odrobiną soli. Dodać jajko i  mąkę i wyrobić ciasto o konsystencji ciasta chlebowego, pozostawiając do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotować farsz. Obrane ugotowane ziemniaki odcedzić ubić tłuczkiem. Cebule podsmażyć na maśle lub oliwie, do ziemniaków dodać niewielką ilość rozkruszonego twarogu, przyprawić solą pieprzem i ziołami (dużo mięty i oregano). Dobrze wymieszać farsz i nałożyć na rozwałkowany drożdżowy surowy placek o dowolnym kształcie i zawinąć ok. 2,5 cm na farsz. Piec w chlebowym piecu ok. godziny. Kroić na kromki i podawać z kwaśnym mlekiem.

Produkt zajął I miejsce w kategorii inne produkty regionalne w Krajowym Kon-kursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów na Agrobieszczadach w Lesku w 2011 roku.

Koło Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top