You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Barabany skłobskie

Barabany skłobskie

Składniki:
0,5 ka cebuli
10 kg ziemniaków surowych
3 kg ziemniaków gotowanych
1,5 kg mięsa wieprzowego (boczek, łopatka)
1 kg kapusty kiszonej
10 dag grzybów suszonych
30 dag mąki ziemniaczanej
Sól i pieprz
0,5 kg słoniny do przykraszenia

3 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę. 10 kg ziemniaków utrzeć na tarce. Wymieszać ziemniaki, dodać krochmal powstały po odciśnięciu tartych ziemniaków i mąkę ziemniaczaną. Przygotować farsz. Grzyby zalać zimną wodą, namoczyć. Mięso udusić, Kapustę ugotować z grzybami. Odcisnąć, przekręcić przez maszynkę, przyprawić. Z ciasta formować placuszki, nakładać farsz i formować kule w kształcie jajka. Gotować ok. 10-14 w osolonej wodzie. Podawać ze skwarkami.

Do barabanów można podawać sos grzybowy. Wybornie smakują również z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

Przepis i zdjęcie zespołu śpiewaczego „Załawianki”
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich grup działania

Komentarze

Top