You are here
Home > Regiony > Kresy Wschodnie > Barszcz (kwas)

Barszcz (kwas)

Składniki:
1 podudzie kurczaka (lub inne mięso)
150 g fasoli
3 buraki ćwikłowe
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
300 g kiszonej kapusty
kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz ziołowy
4 łyżki śmietany, natka pietruszki (do dekoracji)

Fasolę jaś opłukać i zalać letnią, przegotowaną wodą, i moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Przygotować ok. 3 litrów bulionu drobiowego. Umyte warzywa pokroić i przełożyć do garnka z gotującym się rosołem, dodając grzyby i inne przyprawy. Zupę gotować na średnim ogniu. Kiszoną kapustę przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ugotować oddzielnie. Kiedy warzywa będą półmiękkie, wlać ugotowaną fasolę (razem z wodą, w której się moczyła) oraz ugotowaną kapustę kiszoną. Dla polepszenia smaku do ugotowanego barszczu podanego na talerzu można dodać łyżkę gęstej śmietany i posypać wszystko natką pietruszki.

Koło Gospodyń Wiejskich w Opace
Przepis pochodzi z publikacji „Gmina Lubaczów. Kresowe jadło. Przepisy kuchni kresowej

Komentarze

Top