You are here
Home > Przepisy > Desery > Ciasta > Buchta na słodko

Buchta na słodko

Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 dag drożdży
150 g masła
6 jajek
mleko (ile zabierze ciasto)
250 dag marmolady/powidła/kakao z cukrem
i tłuszczem
20 g cukru
sól do smaku

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 3 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu do rozczynu dodać mąkę, jajka roztrzepane z cukrem, szczyptę soli oraz mleko (tyle, aby ciasto nie było lepiące). Wyrobić tak, aby odchodziło od ręki, a pod koniec dodać roztopione masło i połączyć je z ciastem. Następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na porcje (ok. 3), które należy rozwałkować na grubość 1 cm w formie prostokąta, nałożyć nadzienie (marmolada, powidło lub kakao z cukrem i tłuszczem) i zawinąć rolady. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 160-180°C.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top