You are here
Home > Regiony > Kresy Wschodnie > Bułeczki drożdżowe z ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z ziemniakami

Składniki:
80 dag mąki,
0,5 litra mleka,
8 dag drożdży,
łyżeczka soli,
4 łyżki margaryny,
30 dag ugotowanych ziemniaków,
łyżka świeżego koperku,
sól, pieprz.

Z maki, mleka i drożdży i soli wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając naczynie lnianą ściereczką. Ziemniaki ugotować i odstawić do ostygnięcia, następnie przemielić na maszynce, wymieszać z koperkiem i dodać soli i pieprzu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykroić kółka, uformować ręcznie kulki, do środka dodając farszu. Piec w piecu lub w piekarniku około 45 min. w temperaturze około 180°C.

Maria Pławiak, Pogorzeliska, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top