You are here
Home > Przepisy > Desery > Ciasta > Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Składniki (porcja na 40 sztuk):
1 kg mąki
6 dag drożdży
5 jajek
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
słoik marmolady z różą
1 szklanka cukru
szczypta wanilii

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru oraz 3 łyżkami mleka. Zrobić rozczyn i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka (2 całe i 3 żółtka) oraz cukier i szczyptę wanilii. Wszystko to wymieszać z mąką, dodać olej i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i bułeczki wykrawać szklanką. Do środka dać marmoladę, a po wierzchu posmarować żółtkiem. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top