You are here
Home > Boże Narodzenie > Bułeczki wigilijne

Bułeczki wigilijne

Składniki:
1 kg mąki,
1 szklanki mleka,
5 dag drożdży,
2-3 jajka,
1 szklanka cukru,
mielony mak,
powidła śliwkowe

Z mąki, drożdży, mleka i jajek wyrobić dosyć gęste ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wycinać dużą szklanką krążki, które należy naciąć w dwóch miejscach przy brzegach, na środek nałożyć farsz śliwkowo – makowy i przeciągnąć jedno nacięcie przez drugie. Piec na złoty kolor.

Przepis pochodzi z okolic Równa na Wołyniu. Bułeczki podawane były podczas wieczerzy wigilijnej.

Danuta Bronowicka, Gromadka
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top