You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Chleb domowy

Chleb domowy

1 szklanka mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki żytniej pytlowanej
½ szklanki ciasta na zakwas
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku

Rozpuścić ciasto w letniej wodzie, dodać mąkę razową i pozostawić w ciepłym miejscu na noc, aby rozczyn dobrze się ukwasił. Dodać resztę składników, wyrabiać około 30 minut gęste ciasto i pozostawić go do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i uformować mokrą dłonią bochenek. Na jego obwodzie zrobić dłonią dekoracyjne wgłębienia, pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 220oC, włożyć chleb, po około 30 minutach, jeżeli potrzeba, lekko obniżyć temperaturę. Piec około 90 minut. Po wyjęciu z pieca skórkę chleba posmarować wodą, gdy chleb jest w foremce, wyjąć go z niej po około 10 minutach.
Lokal Gastronomiczny Zboiska
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top