You are here
Home > Regiony > Gorce > Chleb pieczony na liściu kapusty lub chrzanu

Chleb pieczony na liściu kapusty lub chrzanu

Składniki:
1 l płynu (serwatka, maślanka, kwaśne mleko
lub woda)
3 dag drożdży
40 dag mąka żytnia
1,5 kg mąka pszenna + mąka razowa
liść kapusty lub chrzanu
1 jajko
Mak/czarnuszka/sezam/nasiona dyni
lub słonecznika
2 łyżki soli

Z płynu, drożdży i mąki żytniej sporządzić rozczyn. Po kilku godzinach wsypać do niego sól i mąkę, dozując, aby ciasto nie było zbyt twarde, dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe, gdy lekko wgniatając w nie palec, powraca. Z gotowego ciasta uformować chleb do blaszek, podkładając liść i ponownie na chwilę odstawić do wyrośnięcia. Wierzch chleba posmarować rozbełtanym jajkiem z makiem, jarmuszką, sezamem lub nasionami dyni czy słonecznika. Włożyć do rozgrzanego pieca na ok. 45 minut.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top