You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Chłodnik

Chłodnik

Składniki:
1 duża cebula
łyżka stołowa soli (najlepiej gruboziarnistej)
2-3 ogórki (najlepiej gruntowe, duże)
pęczek rzodkiewek
koperek
1/2 szklanki śmietany 22%
sok z cytryny lub ocet
1,5 l wody

Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy solą i ucieramy. Dokładamy pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalewamy wodą (możemy użyć niegazowanej wody mineralnej), doprawiamy sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodajemy śmietanę i drobno posiekany koperek. Mieszamy i kosztujemy.

Podajemy w miseczkach, kompotierkach lub kubkach jako napój chłodzący.

Chłodnik najlepiej smakuje po około dwóch godzinach od przygotowania. Można do niego dodać ugotowane na twardo jajko.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top