You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Czernina, zwana czarną polewką

Czernina, zwana czarną polewką

Składniki:
1/2 kaczki
śliwki kandyzowane
po garści suszu z jabłek i gruszek
liść laurowy
włoszczyzna
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
cukier do smaku
ok. 1 łyżki stołowej octu do smaku
15–20 dag krwi kaczej
mąka pszenna na zaklepkę

Do około 3-4 l wody wkładamy 1/2 kaczki, włoszczyznę, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, susz owocowy, śliwki. Gotujemy razem, aż do zmięknięcia drobiu. Następnie wlewamy krew przecedzoną przez drobne sitko i mieszamy z łyżką mąki. Po zagotowaniu przyprawiamy do smaku cukrem i octem (albo kwasem cytrynowym).

W smaku zupa powinna być słodko-kwaśna. Podajemy z ziemniakami lub kluskami.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top