You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Dukielksie specjały – kto gdzie i jakie

Dukielksie specjały – kto gdzie i jakie

Celem projektu pt. „Dukielskie specjały – kto gdzie i jakie”, w ramach którego został wydany ten informator jest promocja i popularyzacja produktów i dań: lokalnych, tradycyjnych i regionalnych wytwarzanych w gminie Dukla. Przepisy prezentowanych potraw zebrano od producentów, restauratorów, gospodarstw agroturystycznych i Kół Gospodyń Wiejskich działających w gminie Dukla.


Spis treści:

Tradycyjne wędliny

  • Kiełbasa wiejska krajana
  • Pasztet zapiekany
  • Kiszka kaszana regionalna dukielska
  • Salceson dukielski
  • Kiszka pasztetowa dukielska
  • Kiełbasa pradziada
  • Schab parzony długi z Dukli
  • Szynka parzona z Dukli
  • Szynka z liściem z Dukli

Sery kozie z Dukielszczyzny

  • Bundz kozi
  • Ser kozi farmerski naturalny
  • Ser kozi farmerski z pieprzem
  • Ser kozi wołoski – naturalny
  • Twarożek kozi – naturalny
  • Twarożek kozi – smakowy
  • Tradycyjna bryndza kozi

Miody regionalne

  • Miód spadziowy
  • Miód lipowy
  • Miód leśny
  • Pyłek kwiatowy
  • Propolis
  • Pierzga

Dania tradycyjne

  • Pierogi razowe
  • Gulasz
  • Chleb
  • Smalczyk czyli „Mazidło Chyrowskie”
  • Zupa na serwatce (serwatka)
  • Gołąbki z jajem
  • Śmietnik
  • Pierogi pieczone razowe z kaszą gryczaną
  • Kluski ziemniaczane „Hałuszki”
  • Sernik
  • Ser podpuszczkowy
  • Makowiec drożdżowy
  • Szarlotka
  • Kapusta zasmażana z grzybami
  • Pierogi postne z kapustą
  • Ziemniaki zapiekane
  • Bandurzak
  • Pierogi z kaszy gryczanej i mięsa
  • Proziaki (Łęki Dukielskie)
  • Proziaki
  • Razowe pierogi pieczone
  • Serowiec świąteczny
  • Mazurek kajmakowy
  • Gały ziemniaczane z serem lub innymi nadzieniami „Kocury”
  • Wielkanocna baba parzona
  • Smarowidło z jabłkiem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Barszcz czysty
  • Proziaki
  • Amoniaczki
  • Rogaliki drożdżowe
  • Kołacz dworski
  • Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym
  • Żur
  • Szarlotka
  • Sery kozie
  • Sok z Tarniny
  • Sok z jabłek
  • Koźlęcina z Zawadki

Pobierz informator „Dukielskie specjały

Komentarze

Top