You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Fasola po chłopsku

Fasola po chłopsku

Składniki:
Szklanka fasoli białej,
10 dag boczku,
20 dag kiełbasy,
duża cebula,
sól, pieprz,
majeranek, liść laurowy,
mały koncentrat pomidorowy,
3 łyżki mąki.

Fasolę namoczyć na 4 godziny, ugotować do miękkości. Do oddzielnego naczynia wlać 1 l wody, dodać wszystkie przyprawy. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i kiełbasę. Chwilę smażyć i połączyć z zagotowaną z przyprawami wodą, gotować 5 minut. Mąkę rozrobić z małą ilością wody i wlać do gotującego wywaru. Fasolę bez wody połączyć z ugotowanym sosem.

Przepis pochodzi z okolic Gródka na Kresach Wschodnich.

Stanisława Durkacz, Parchów, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top