You are here
Home > Przepisy > Desery > Faworki

Faworki

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki żółtek (ok. 6 sztuk)
½ szklanki jasnego piwa
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
50 dag cukru pudru
cukier waniliowy

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka i piwo. Zagnieść ciasto, wyrobić, owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o wymiarach 2x7cm, naciąć w środku i przewinąć.

Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, od sączyć, posypać cukrem pudrem i wanilią.

Przepis pani Elżbiety Milczarskiej z gminy Sanniki
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich grup działania

Komentarze

Top