You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Gołąbki z kaszą, pęczakiem i grzybami

Gołąbki z kaszą, pęczakiem i grzybami

Składniki:
1 główka kapusty
1 kg kaszy grubej
1/2 kg pęczaku
30 dag grzybów suszonych
25 g masła
30 dag cebuli
sól do smaku

Liście kapusty sparzyć. Kaszę i pęczak ugotować na sypko. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, a następnie zemleć. Masło rozgrzać i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Połączyć kaszę z grzybami i cebulą dokładnie mieszając i przyprawić do smaku. Tak przygotowany farsz nakładać na sparzone liście kapusty i zawijać, tak aby farsz nie wydostawał się ze środka. Przygotowane gołąbki ułożyć w garnku, podlać wodą, a następnie dusić do miękkości. Podawać ze skwarkami lub z sosem grzybowym.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top