You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Gruszki w czerwonym winie (z wątróbką)

Gruszki w czerwonym winie (z wątróbką)

Składniki:
4 duże twarde gruszki
łyżeczka soku winnego
kieliszek czerwonego wina
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
8-10 kurzych wątróbek
cebula
2 łyżki masła
łyżka tartej bułki
2 jajka
sól i pieprz
po łyżeczce suszonej bazylii i estragonu

Farsz:
Umyte i osuszone wątróbki drobno kroimy. Podobnie czynimy z cebulą, którą następnie, szklimy na stopionym maśle (łyżka) na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wątróbkę i smażymy, stale mieszając. Do gotowej wątróbki dodajemy dwa żółtka, dokładnie mieszamy, trzymając patelnię na małym ogniu. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wątróbki. Całość oprószamy drobniutką, tartą bułką.

Rozcieramy ząbki czosnku. Obieramy gruszki, z których wyjmujemy gniazda nasienne, i skrapiamy je octem winnym. Wydrążone gruszki smarujemy roztartym czosnkiem, a następnie nakładamy farsz.

Tak przygotowane owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy je czerwonym winem i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku około 30 minut.

Gruszki w czerwonym winie podajemy jako gorącą przystawkę.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top