You are here
Home > Boże Narodzenie > Grzybówki (pierożki z grzybami)

Grzybówki (pierożki z grzybami)

Składniki:
1 kg mąki pszennej,
pół szklanki mleka letniego,
2 dag drożdży,
ciepła woda,
1 l suszonych
prawdziwków,
cebula,
sól i pieprz

Z  mąki,  letniego  mleka,  ciepłej  wody  i  soli  wyrobić  ciasto  na  pierogi,  dodając  2  dag  drożdży. Grzyby namoczyć i ugotować, zmielić i dodać przysmażoną cebulkę oraz sól i pieprz. Z ciasta wyciąć kółka, nałożyć farsz i lepić. Smażyć na głębokim oleju.

Przepis pochodzi z okolic Wilna. Potrawa podawana była głównie w okresie Bożego Narodzenia.

Bogumiła Naruszewicz, Borówki, gm. Gromadka
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top