You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Gulasz czorsztyński z kopytkami

Gulasz czorsztyński z kopytkami

Składniki na gulasz:
1,20 kg baraniny lub łopatki wieprzowej
smalec lub olej do smażenia
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 kg białej kapusty (1 główka)
0,30 kg kiszonej kapusty
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
pieprz i sól do smaku

Na kluski (kopytka):
1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki
2 jajka

Przyrządzanie gulaszu:
Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, wyjąć wszelkie kości i ich pozostałości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone kawałki mięsa zalać wodą i dusić do miękkości. Kapustę białą pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać kapusty oraz cebulę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy. Czosnek drobno pokroić i dodać do gulaszu razem z przyprawami.

Kopytka:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić i przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę i jajka, wyrobić ciasto. Z ciasta formułować niewielkie wałeczki i pociąć na kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gdy wypłyną na wierzch gotować przez ok. 2-3 minuty.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top