You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Hałuszki – kluski ziemniaczane

Hałuszki – kluski ziemniaczane

2 kg ziemniaków
3 ugotowane ziemniaki (duże)
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
cebula
tłuszcz do omasty
sól do smaku

3 ziemniaki ugotować i utłuc tłuczkiem. Postawić w chłodnym miejscu. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o małych oczkach, a potem wycisnąć. Po wyciśnięciu, dodać ostudzone gotowane kartofle i mąkę, jajko oraz odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie ciasto ziemniaczane.

Do gotującej się dobrze osolonej z dodatkiem oleju wody wrzucać łyżką (po pół łyżki) masę ziemniaczaną i gotować 15-20 min. Odcedzić.

Cebulkę podsmażyć na tłuszczu i omaścić kluseczki. Podawać świeże z posypanym po kluskach białym serem.

Koło Gospodyń Wiejskich Barwinek
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top