You are here
Home > Regiony > Kurpie > Jajecznica mazowiecka

Jajecznica mazowiecka

Składniki:
6 jaj
6 dag mielonego mięsa
1 dag cebuli
1 dag masła
pieprz
sól

Parę łyżek drobniutko posiekanego mięsa przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy równie drobno posiekaną cebulę i zasmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu, najlepiej masła. Ubijamy 6 jaj i wlewamy do mięsa. Stawiamy patelnię na małym ogniu i smażymy, stale mieszając, aż jaja się zetną. Następnie wykładamy jajecznicę na gorące salaterki i podajemy z grzankami z białego chleba.

Na Kurpiach jajecznicę podaje się także w gorącym garnku, ułożoną na ciepłej, kiszonej kapuście z kiełbasą.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top