You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

Składniki:
1 tuszka kaczki
5 kwaśnych jabłek
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
pieprz, sól, tymianek i oregano do smaku

Czosnek drobno pokroić, zioła zmieszać z olejem. Kaczkę natrzeć czosnkiem, przyprawami oraz ziołami i odstawić na około 3 godziny. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 160°C do miękkości, polewając sosem spod kaczki. Gdy sosu jest mało, kaczkę polać wodą, aby się nie wysuszyła. W połowie pieczenia dodać obierzyny z jabłek do środka tuszki. Jabłka przygotować, wydrążając gniazda nasienne i położyć obok kaczki pod koniec pieczenia, aby się nie rozpadły. Po upieczeniu kaczkę porcjować. Podawać z jabłkiem pieczonym, kluskami polanymi sosem spod pieczonej kaczki i jabłek.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top