You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kaczka po starozamojsku „Latawica”

Kaczka po starozamojsku „Latawica”

Składniki:
1 kaczka,
mięso garmażeryjne z indyka,
podroby,
pieprz, sól,
natka pietruszki.

Kaczkę uprzednio przygotowaną do nadziewania (wypatroszona i bez kości) nadziewamy farszem: mięso z indyka łączymy z uprzednio ugotowanymi podrobami, dodajemy przyprawy, natkę pietruszki. Pieczemy w piekarniku (1 godzinę na każdy kilogram kaczki).

Kaczka po starozamojsku „Latawica” nadziewana jest mięsem z indyka z dodatkiem podrobów. Od lat przygotowywana jest według tradycyjnej receptury. Najlepiej smakuje podawana razem z szampanem z czarnego bzu.

Przepis ze zbiorów Kola Gospodyń Wiejskich w Starym Zamościu
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top