You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kapusta odważana z ziemniakami i sołoduchą

Kapusta odważana z ziemniakami i sołoduchą

Składniki:
kapusta biała,
czosnek,
olej rzepakowy,
przyprawy,
ziemniaki,
mąka żytnia,
cukier,
rodzynki

Małe główki kapusty przekroić, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać zimną wodą i pozostawić na trzy godziny. Następnie odcisnąć i zalać zalewą czosnkową. Zostawić na 4-5 dni. Po tym czasie podawać przyprawione olejem rzepakowym i przyprawami.

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Sołoducha:
Mąkę żytnią zaparzyć wodą, wsypać cukier i rodzynki, przykryć. Postawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gdy już będzie czuć zakwas, przecedzić przez sito i odstawić do zimnego miejsca.

Kapusta odważana to danie jarskie, zdrowe i niskokaloryczne, oczyszczające organizm.

Sołoducha to napój wspaniale odżywiający organizm. Jego nazwa kojarzy się z nazwiskami rolników z naszego regionu.

Koło Gospodyń Wiejskich w Horyszowie Polskim
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top