You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Karkówka sołtysa w sosie pomidorowym

Karkówka sołtysa w sosie pomidorowym

Składniki:
Karkówka,
pomidory,
cebula,
przyprawy,
ketchup.

Cebulę pokroić w półplasterki, ułożyć na dnie brytfanny. Karkówkę pokroić w grube plastry, podsmażyć i ułożyć na cebuli. Pomidory pokroić w plastry, położyć na karkówce. Ketchup wymieszać z koncentratem pomidorowym i zalać całość. Piec od 1 do 1,5 godziny.

Żona pana sołtysa na odświętny obiad chciała przygotować pyszną karkówkę  w  przyprawach.  W  sobotni  wieczór  upiekła  karkówkę  i  pozostawiła  do  wystygnięcia  na  drugi  dzień.  Pan  sołtys  po  bardzo  ciężkim  dniu  przyszedł  do domu, chcąc coś zjeść zobaczył na stole mięso. Uznał, że chyba nie jest dokończone, a ponieważ chciało mu się jeść wrzucił do środka wszystko co miał  pod  ręką:  pomidory,  koncentrat,  ketchup.  Wymieszał,  podgrzał,  spróbował, posmakowało mu. Zostawił to na drugi dzień. Rano żona zajrzała do swojej karkówki, zdziwiona, że sołtys ręce włożył do gotowania. Spróbowała i rozanielona krzyknęła: Władek!  Od tej pory danie to gości u Państwa sołtysów na stole przy każdej ważnej okazji.

Koło Gospodyń Wiejskich w Mocówce
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top