You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kartofle Cioci Honoratki

Kartofle Cioci Honoratki

Składniki:
15  dużych  ziemniaków,
2  duże  cebule,
2  ząbki  czosnku,
3  łyżki  mąki  krupczatki,
2  jajka,
2 łyżki masła, sól i pieprz.

Ziemniaki  obrać,  zetrzeć  na  tarce  i  odsączyć  do  suchości.  Do  ziemniaków  dodać  żółtka,  posiekaną  cebulę,  zmiażdżony  czosnek,  sól,  pieprz  i  mąkę  krupczatkę.  Białka  ubić  i lekko wmieszać do masy ziemniaczanej. Całość przełożyć do formy, polać po wierzchu roztopionym  masłem  i  piec  w  temperaturze  220°C  przez  około  godzinę.  Podawać  na  gorąco pokrojone w kwadraty, polane sosem grzybowym lub skwarkami.

Przepis pochodzi z okolic Stanisławowa na Kresach Wschodnich. Potrawa podawana była jako niedzielny obiad.

Józefa Kleszczyńska, Pogorzeliska, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top