You are here
Home > Przepisy > Desery > Ciasta > Kichłyki

Kichłyki

Składniki:
1 kg mąki,
1 szklanki mleka,
5 dag drożdży,
2-3 jajka,
1 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
cynamon,
olej

Z mąki, drożdży, mleka i jajek wyrobić dosyć gęste ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Polać olejem, posypać cukrem, zmieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem. Pokroić w paski szerokości ok. 8 cm. Każdy pasek składać w harmonijkę i układać na blaszce do pieczenia jeden obok drugiego. Upiec na złoty kolor. Do jedzenia odrywa się rękoma kawałki harmonijki.

Przepis pochodzi z okolic Równa na Wołyniu.

Danuta Bronowicka, Gromadka
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top