You are here
Home > Regiony > Gorce > Kiełbasa wieprzowo-barania

Kiełbasa wieprzowo-barania

Składniki:
15 kg mięsa wieprzowego
5 kg mięsa z baraniny
4-5 główek czosnku
1 łyżka cukru
1-1,5 l wody
pieprz i sól do smaku

Mięso oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Zemleć na rzadkim i gęstym sicie. Następnie zemleć czosnek i połączyć wszystkie składniki, dokładnie mieszając i przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Uprzednio oczyszczone flaki wieprzowe nadziewać dobrze wyrobionym kleistym farszem, przy użyciu maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Dokładnie wypełniać jelita, nie pozostawiając pustych przestrzeni. Formułować kiełbasy o długości 25-35 cm, końce związując sznurkiem. Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, a następnie uwędzić ciepłym dymem przez około 4 godziny. Po uwędzeniu kiełbasy należy powiesić w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top