You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Klepiskowy pieróg (smażony pieróg drożdżowy)

Klepiskowy pieróg (smażony pieróg drożdżowy)

Składniki:
35 dag mąki
1 jajko
1 szklanka letniej wody
borowiki suszone
kapusta kwaszona
cebula
zioła, listek laurowy
sól i pieprz
boczek
oliwa do smażenia

Zagniatamy ciasto drożdżowe (przygotowane według klasycznego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia. Z borowików suszonych i kapusty kwaszonej przygotowujemy farsz. Grzyby moczymy w wodzie, a następnie oczyszczamy. Kapustę kwaszoną odsączamy i gotujemy z grzybami, aż do uzyskania przez nią miękkości. Do smaku dodajemy zeszkloną cebulę, zioła, listek laurowy, pieprz, sól. Po ugotowaniu farszu odsączamy go i studzimy.

Ciasto drożdżowe, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i formujemy placki wielkości talerzyka deserowego. Farsz siekamy i zawijamy w ciasto, formując pieróg. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
Podajemy ze skwarkami lub podsmażonym boczkiem.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top