You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kluski ziemniaczane z serem

Kluski ziemniaczane z serem

Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 kg mąki pszennej lub żytniej
20 dag sera
boczek smażony
sól do smaku

Ziemniaki ścieramy i dokładnie mieszamy z mąką. Gospodarze opowiadają, że konsystencja winna być taka, aby ciastem można było swobodnie rzucić na ścianę i nie trzeba było go później z niej ścierać. Następnie kładziemy ciasto na deskę, rozprowadzamy cienko na grubość palca i odrywamy łyżką. Pojedyncze kawałki wrzucamy na wrzącą wodę i czekamy, aż wypłyną. Kluski podajemy gorące, polane tłuszczem i posypane rozdrobnionym białym serem. Można je także podać z bigosem, smażonymi jajkami lub zupą grzybową.

Kluski ziemniaczane z czerniną były typowym posiłkiem obiadowym w niedzielne popołudnie w chłopskim gospodarstwie mazowieckim.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top