You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kociołek Zagłoby

Kociołek Zagłoby

Składniki:
Kasza jaglana,
kiełbasa,
boczek wędzony (tłusty),
cebula,
marchew,
przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, zioła), woda.

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w kociołku. Dodać pokrojone w półplasterki cebulę i marchew. Dodać przyprawy. Poddusić, aby wszystko zmiękło. Wsypać kaszę jaglaną i wlać odpowiednią ilość wody. Dusić na ogniu aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Trzymać na wolnym ogniu aż do chwili podania.

Danie to najlepiej smakuje przygotowane w specjalnym kociołku i przygotowane nad ogniskiem.

Przepis ze zbiorów Bractwa Rycerskiego z Grabowca
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top