You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Kocury, czyli gały ziemniaczane z serem lub innym nadzieniem

Kocury, czyli gały ziemniaczane z serem lub innym nadzieniem

Ciasto:
1,5 kg ziemniaków
¼ objętości ziemniaków mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajo
sól

Nadzienie:
50 dag białego sera
2 cebule
10 dag masła
sól, pieprz

Ser zmielić, dodać zrumienioną na jasno złoty kolor cebulkę, przyprawić i dokładnie wszystko połączyć. Sporządzić ciasto. Ziemniaki ugotować, wkładając je do wrzącej osolonej wody, odcedzić i przecisnąć gorące przez praskę.(nie wolno ziemniaków rozgotować). Ziemniaki ubić dokładnie w misce i podzielić na 4 równe części (na krzyż). Wyjąć jedną część i nasypać w jej miejsce mąki ziemniaczanej. Dodać jajo i wykorzystując wszystkie ziemniaki krótko zarobić ciasto. Podsypać stolnicę mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na niezbyt duże, równe plastry. Na dłoni rozłożyć plaster ciasta, nadziać go serem, dokładnie skleić, nadać kształt kulisty. Gotować w jednej warstwie osolonej wody. Gdy gały wypłyną, wyjąć jedną, rozkroić i sprawdzić czy jest ugotowana. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową, opłukać gorącą wodą, osączyć i podawać ze zrumienionym masłem.

Popularne są także inne nadzienia słone np.: z grzybów, mięsa, kiełbasy, kapusty. Gały można sporządzać z nadzieniami słodkimi np.: serem z rodzynkami, owocami świeżymi lub mrożonymi (truskawki, borówki – czyli czarne jagody, śliwki), suszonymi śliwkami, powidłem, twardą marmoladą, wiśniami lub z konfiturami. Wówczas, serwujemy je z bitą śmietaną lub sosami owocowymi.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top