You are here
Home > Regiony > Gorce > Kołoc (kołacz)

Kołoc (kołacz)

Ciasto chlebowe:
30 dag mąki (żytnia i pszenna)
2 dag drożdży
1/2 l płynu (serwatka, woda)
sól do smaku

Nadzienie
60 dag twarogu
30 dag bryndzy
8 ziemniaków (ugotowanych)
4 jajka
pieprz ziołowy, sól, gałka muszkatołowa i cukier do smaku

Zarobić ciasto jak na chleb, a następnie rozciągnąć je na blaszce natłuszczonej i podsypanej mąką. Wszystkie składniki farszu zemleć, dodać jajka i przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz rozsmarować na cieście, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180ºC i piec przez ok. 40-50 minut.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top