You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kotleciki z suszonych grzybów

Kotleciki z suszonych grzybów

Składniki:
5 dag suszonych grzybów,
2 bułki kajzerki (suche),
mleko do zalania kajzerek,
1 cebula,
1 łyżka masła,
2-3 jajka,
mąka, tarta bułka,
olej do smażenia,
sól i pieprz

Grzyby namoczyć przez co najmniej godzinę, następnie ugotować w tej samej wodzie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kajzerki namoczyć w mleku. Ugotowane i przestudzone grzyby oraz odciśnięte bułki zemleć na prasce. Dodać cebulę, 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać, jeśli masa będzie za rzadka, dodać bułki tartej. Uformować niewielkie, owalne kotleciki. Panierować w mące, jajku i tartej bułce. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami, polane sosem grzybowym.

Bogusława Stando, Nowa Kuźnia, gm. Gromadka
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top