You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kotlet schabowy z Różana

Kotlet schabowy z Różana

Składniki:
80 dag schabu bez kości
2 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki smalcu
kilka plastrów wędzonego
boczku
sól, pieprz i 1/2 łyżki szałwii

Umyty schab układamy na sicie, parzymy wrzątkiem, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i szałwią. Następnie kroimy go na szerokie plastry, które rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy mięso pieprzem i solą, a następnie wrzucamy na patelnię
(bez panierki). Oddzielnie przyrumieniamy plasterki boczku wędzonego i kładziemy je na schab.

Po usmażeniu na gorący kotlet nakładamy grubo skrojone kawałki żółtego sera, który powinien się roztopić. Tak uformowany kotlet kurpiowski podajemy z drobno posiekaną świeżą marchewką, buraczkami lub kapustką.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top