You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki,
1 jajko,
mała cebula,
3 dag tłuszczu,
sól, pieprz, tarta bułka,
tłuszcz do smażenia.

Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, posiekaną, zrumienioną cebulkę, sól i pieprz. Całość wymieszać i zagnieść. Ręcznie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym.

Przepis pochodzi z Kresów Wschodnich. Potrawa znana również w przedwojennej kuchni niemieckiej obszaru Wrzosowej Krainy.

Teresa Główka, Nowa Kuźnia, gm. Gromadka, Stanisława Durkacz, Parchów, gm.
Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top