You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Koźlęcina z Zawadki

Koźlęcina z Zawadki

Składniki:
90 dag  mięsa jednorocznego koziołka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka marynaty staropolskiej
sól, cząber

Mięso wymrozić. Powoli rozmrozić cały kawałek  mięsa, natrzeć go przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Nagrzać piekarnik do 220oC i włożyć mięso skropione oliwą lub olejem. Gdy na mięsie powstanie skórka, temperaturę zmniejszyć. Powierzchnię mięsa podlewać powstałym w czasie pieczenia sosem. Pieczeń pokroić w plastry, podać z kluseczkami.

Do  pieczenia należy  używać  około 2-kilogramowego  kawałka  mięsa,  ponieważ  mniejsze kawałki łatwo się wysuszają. Gdy musimy piec kawałek mniejszy, należy zawinąć mięso w folię aluminiową.

Gospodarstwo agroturystyczne Zawadka Rymanowska
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top