You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Koźlina z wykom (bobem)

Koźlina z wykom (bobem)

Składniki:
1 kg mięsa koziego bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
300 g wyki jadalnej (bobu)
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka natki selera
pieprz czarny, pieprz ziołowy i sól do smaku

Wykę moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, a następnie ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Wyka powinna być krótko gotowana, gdyż szybko się rozgotowuje. Mięso kozie pokroić w kostkę jak na gulasz, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, podlać wywarem, przykryć i dusić ok. 30 minut. Dodać jarzyny starte na tarce o dużych oczkach oraz przyprawy i dusić jeszcze ok. 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodać namoczoną i ugotowaną wykę, połączyć, zagotować, dodać utarty czosnek i doprawić do smaku. Można podprawić zawiesiną z 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki śmietany. Posypać zieleniną.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top