You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Kura faszerowana „Lizusówka”

Kura faszerowana „Lizusówka”

Składniki:
kura,
mięso mielone,
wieprzowo-wołowe,
bułka tarta,
jaja,
przyprawy.

„Nim kogut pierwej obudzi kurę, już śniatycki chłop do kurnika zerka. Spoziera, spoziera, najlepszą kurę wybiera i skraca ją o łeb. Na kuchni woda wrze, gospodyni pióra drze. Przygotowaną kurę w lodówce się schładza. Gospodyni  gromadzi  składniki,  zbiera  świeże  jaja  i  przygotowuje  nadzienie.  Ile  waży  kura,  tyle  waży  farsz,  którym  gospodyni  starannie  wypełnia  wnętrze  kury,  formułując  jej  oryginalne  kształty.  W  całym  postępowaniu  trzyma  się  ściśle zalecanej tradycji.”

Od  zarania  dziejów,  każda  gospodyni  na  śniatyckiej  ziemi  hoduje  własne  kury,  z  których  przygotowuje  różne  potrawy.  Najpopularniejszym  daniem  jednak cieszy się pieczona kura „Lizusówka”. Dawniej kura „Lizusówka” podawana była na stoły zacnym gościom oraz pomagała w załatwianiu różnych spraw, stąd nazwa Lizusówka.  Obecnie podawana jako danie główne podczas obiadów świątecznych i innych ważnych spotkań.

Koło Gospodyń Wiejskich w Śniatyczach
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top