You are here
Home > Regiony > Kurpie > Kurpiowskie piwo kozicowe

Kurpiowskie piwo kozicowe

I wersja kurpiowskiego piwa kozicowego:
1 l miodu
0,5 kg suszonych jagód jałowca
1,5 szklanki cukru
30 dag drożdży
chmiel
10 l wody

II wersja kurpiowskiego piwa kozicowego:
1 kg suszonych jagód jałowca
9 l wody
1 kg cukru
wywar z suszonego chmielu (10 g chmielu na każdy litr wody)
drożdże
miód pszczeli
rodzynki

I wersja kurpiowskiego piwa kozicowego:
Wodę gotujemy i studzimy. Jagody jałowca mielimy lub rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Zawiesinę odcedzamy, dodajemy wystudzoną i osłodzoną cukrem wodę. Na samym końcu dodajemy miód i drożdże. Napój rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na 24 godziny do ciepłego miejsca. Potem piwo powinno być schłodzone. Podajemy zimne.

II wersja kurpiowskiego piwa kozicowego:
1 kg suszonych jagód jałowca, 9 l wody, 1 kg cukru, wywar z suszonego chmielu (10 g chmielu na każdy litr wody), drożdże, miód pszczeli, rodzynki. Jagody jałowca mielimy i parzymy wrzątkiem, odstawiamy na kilkanaście godzin, przecedzamy i łączymy z 9 litrami wody i cukrem. Wszystko gotujemy, zbierając piankę. Łączymy to z wywarem z suszonego chmielu, studzimy, a następnie dodajemy drożdże, miód i rodzynki. Odstawiamy na 2-3 dni, po czym schładzamy.

Piwo podajemy dobrze schłodzone w glinianych dzbanach z uszami.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top