You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Ciasto:
0,5  l  mleka
1  kg  mąki  pszennej  +  3  łyżki
1  szkl.  cukru
10 dag  drożdży
1  szkl. oleju
15 g proszku do pieczenia
4 jaja

Składniki masy makowej:
0,5 kg maku
30 dag cukru
1 łyżka miodu
3 jaja

Ciepłe  mleko  połączyć  z  drożdżami  i  cukrem,  wymieszać  rozczyn.  Odstawić  do  wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do rozczynu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wbić jajka i wlać olej. Dokładnie zagnieść ciasto na stolnicy, tak by miało jednolita konsystencję.

Mak  sparzyć.  Dwukrotnie  przemielić.  Żółtka  utrzeć  z  cukrem,  dodać  mak  i  na koniec pianę z białek.

Ciasto  podzielić  na  cztery  części,  rozwałkować,  posmarować  białkiem  i  nałożyć  porcje  maku.  Zwinąć  ciasny  rulon.  Posmarować  wierzch  rulonu  białkiem.  Piec  w gorącym piekarniku około 1 godz.

Koło Gospodyń Wiejskich Iwla
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top