You are here
Home > Boże Narodzenie > Makówki (pierożki z makiem)

Makówki (pierożki z makiem)

Składniki:
1 kg mąki pszennej,
pół szklanki mleka letniego,
2 dag drożdży,
ciepła woda,
0,5 kg maku,
10 dag orzechów,
10 dag rodzynek,
pół paczki migdałów,
1 szklanka cukru,
3 żółtka,
0,5 kostki margaryny,
szczypta soli.

Z mąki, letniego mleka, ciepłej wody i soli wyrobić ciasto na pierogi, dodając 2 dag drożdży. Mak namoczyć i przekręcić przez maszynkę, dodać margaryny, żółtka, cukier i smażyć kolejno, dodając orzechy, migdały i rodzynki. Wykrawać kółka i dodawać farszu. Smażyć na głębokim oleju.

Przepis pochodzi z okolic Wilna. Potrawa podawana była w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Bogumiła Naruszewicz, Borówki, gm. Gromadka
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top