You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Składniki:
1 kg mąki
1 margaryna
40 dag cukru pudru
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Z tych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z pierwszej części zrobić spód  i  upiec,  z  drugiej  wierzch  i  odstawić.  Do  3  części  dodać  trochę  kakao.  Z  3  części ciasta wykonać na wierzchu ramki z warkocza lub rulonu. Piec do zarumienienia  w  piekarniku  nagrzanym  na  160°C.  obydwa  placki  dobrze  naponczować  np. mocną herbatą.

Masa kajmakowa
Utrzeć 0,5 kostki masła, dodać 0,5 puszki masy kajmakowej.

Spód mazurka posmarować masą kajmakową i nakryć wierzchnią warstwą ciasta. Dekorować dowolnie owocami, galaretką, bitą śmietaną.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top