You are here
Home > Boże Narodzenie > Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Składniki:
40 dag miodu,
80 dag mąki,
15 dag margaryny lub masła,
18 dag cukru,
3 jajka, łyżka przyprawy do piernika,
2 łyżeczki sody,
szczypta soli.

Miód podgrzać razem z margaryną i cukrem, mieszać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Po wystudzeniu dodać jajka, przyprawę do piernika, szczyptę soli i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać mąkę wymieszaną  z  sodą.  Zagnieść  ciasto  i  odstawić  na  około  2  doby  w  temperaturze  pokojowej  pod przykryciem. Potem ciasto rozwałkować i wycinać pierniki.

Przemków przed wojną słynął z wypieku pierników. Przepis jest rodzinną tradycją.

Wanda Kuzyszyn, Przemków
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top