You are here
Home > Regiony > Kresy Wschodnie > Nalewka jagodowa

Nalewka jagodowa

Składniki:
1 l jagód,
3 szklanki cukru,
szklanka spirytusu,
1 l wody,
2 łyżki soku z cytryny,
gałązki jagody.

Do szklanego słoja włożyć warstwami cukier i jagody w proporcjach 1:1, przykryć lnianą ściereczką, ustawić w słonecznym miejscu. Co jakiś czas potrząsać, aż do pojawienia się soku. Następnie zagotować wodę z jagodami i cukrem, po czym odcedzić, ostudzić i połączyć z sokiem jagodowym. Dodać spirytus. Zostawić w gąsiorze na 3 tygodnie w słonecznym miejscu. Rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka jagodowa zapobiega powstawaniu chorób jelitowych i wspomaga jego siły obronne.

Przepis pochodzi z Kresów Wschodnich, jest rodzinną, wielopokoleniową recepturą.

Krystyna Szymela, Parchów, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top