You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Ozór w krzonie (chrzanie)

Ozór w krzonie (chrzanie)

Składniki:
1 ozór wołowy lub 2 ozorki wieprzowe
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
1 korzeń chrzanu
2 łyżki mąki
1/4 kostki masła
1 l wywaru (rosołu)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka posiekanego koperku
pieprz i sól do smaku

Ozorek dokładnie wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować aż będzie miękki (z młodych sztuk gotuje się szybciej). Z ugotowanego ozorka po przestygnięciu zdjąć skórę i pokroić go w plastry. W rondlu roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę. Do zasmażki dodać chrzan starty na drobnych oczkach i całość rozprowadzić wywarem, doprowadzając sos do odpowiedniej gęstości. Do sosu dodać jarzyny starte na tarce o dużych oczkach i razem gotować do momentu aż jarzyny będą miękkie. Całość podprawić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu włożyć plastry ozora i zagotować, a na koniec posypać zieleniną.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top