You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Paniarochy

Paniarochy

Składniki na farsz:
35 dag kapusty kiszonej,
10 dag kaszy jęczmiennej,
6 średnich ziemniaków,
1 cebula, olej,
masło, sól i pieprz

Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej,
1 jajko,
woda,
sól.

Odciśniętą z soku kapustę, kaszę i ziemniaki ugotować oddzielnie. Zmieszać z ugotowanymi, podduszonymi ziemniakami, przysmażoną cebulką, solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, grubo rozwałkować, wyciąć kółka, nakładać farsz i lepić jak pierogi. Blachę natłuścić olejem,  poukładać  paniarochy  i  piec  w  piekarniku  ok.  50  min  w  temperaturze  180°C.  Podawać na ciepło z masłem, śmietaną lub sosem grzybowym.

Przepis pochodzi z okolic Gródka Jagiellońskiego na Kresach Wschodnich.

Janina Stodółka, Parchów, gm. Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top