You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pieczone ziemniaki – przysmak kurpiowski

Pieczone ziemniaki – przysmak kurpiowski

Składniki:
kilka równej wielkości ziemniaków
15 dag mielonej wieprzowiny
10 dag wątroby wieprzowej
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
10 dag sera żółtego
olej i masło

Ziemniaki starannie myjemy. Odcinamy szeroki plaster (z jednej strony) wzdłuż każdego ziemniaka tak, aby móc swobodnie wydrążyć jego wnętrze. Zostawiamy jedynie cienką warstwę miąższu przy skórce. Drobno pokrojoną cebulę przyrumieniamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej wyjęty z ziemniaków i rozdrobniony miąższ, posiekaną wątróbkę, rozdrobniony czosnek i mieloną wieprzowinę. Wszystko smażymy nie dłużej niż 5 minut. Na koniec dodajemy szczypiorek i doprawiamy pieprzem i solą. Przygotowanym farszem wypełniamy wnętrze ziemniaków.

Następnie na posmarowanych olejem kawałkach folii aluminiowej układamy ziemniaki. Z wierzchu posypujemy je startym serem i obkładamy kawałeczkami masła. Folię zawijamy i nakładamy ziemniaki na blachę. Zamykamy w mocno rozgrzanym
piekarniku na godzinę.

Tak przygotowane ziemniaki stanowią przekąskę. Większe z nich z powodzeniem mogą stanowić danie główne, uzupełnione zestawem surówek.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top