You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Pierogi pieczone z kaszą gryczaną

Pierogi pieczone z kaszą gryczaną

Farsz:
0,5 kg kaszy gryczanej
Mała cebula
Sól i pieprz

Kaszę gryczaną zaparzyć, a następnie zmielić. Jedną cebulkę zeszklić i wymieszać z kaszą. Dodać sól pieprz i odrobinę wegety.

Ciasto:
½ l mleka
10dag drożdży
½ szklanki oleju
2 jajka
cukier, sól
½ kg mąki razowej
½ kg mąki zwykłej

Powyższe  składniki  wymieszać  i  zarobić  ciasto.  Rozwałkować,  następnie  wykrawać szklanką, nakładać farsz i lepić pierogi. Piec w piecu lub piekarniku w temp. 200 st. C.

Koło Gospodyń Wiejskich Barwinek
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top